José Mourinho

José Mourinho föddes 26:e Januari 1963 i den portugisiska kuststaden Setúbal, nära Lissabon. Han är en av världens mest framgångsrika fotbollstränare och har varit tränare för storlag som Real Madrid och Chelsea. Senaste laget han var tränare för var Manchester United, där han blev sparkad med omedelbar verkan efter en rad missnöjen från olika parter. För närvarande är han klubblös och vilken hans nya klubb blir återstår att se. Dock går det ingen nöd på den just nu arbetslösa fotbollstränaren. Han är nämligen god för över 100 miljoner dollar. Men vem är egentligen José Mourinho? Hur växte han upp, och hur kom det sig att han blev sparkad från Manchester United?

  • Han har varit tränare för många olika fotbollslag
  • Han är en gammal fotbollspelare
  • Han har kommit att bli mycket kontroversiell

Uppväxt

Under sin uppväxt i Setúbal hade José Mourinho en bekväm tillvaro. Hans mamma Júlia Carrajola dos Santos kom från en rik familj och hans pappa José Manuel Mourinho Félix var en före detta professionell fotbollsmålvakt och fotbollsmanager. Detta gjorde att José Mourinho hade alla förutsättningar för att försöka sig på en karriär inom fotboll. Trots att hans uppväxt var bekväm och ekonomiskt god så tros den ändå ha påverkat hans sätt att leda fotbollslag i vuxen ålder. Hans mamma ville att han skulle satsa på studierna och satsa på en karriär som affärsman. Hans pappa ville däremot att José skulle bli fotbollsspelare och följa i sin faders spår. Dessa konflikter och splittringar av åsikter påverkade Josés uppväxt.

Josés högsta önskan var att spela fotboll och helst göra det till en proffskarriär. Trots detta valde ändå hans mamma att José skulle börja studera på en handelshögskola. José påbörjade, utbildningen men redan innan den första dagen på skolan var avklarad hade han hoppat av. Istället valde han en blandning av sina föräldrars hårda åsikter och började studera sportvetenskap på ett universitet i Lissabon. Under sina studier där blev han uppmärksammad av en fotbollsmanager som tyckte att Mourinhos driv och uppmärksamhet för detaljer var imponerande. Mourinho hade en vision och ett nytänkande kring hur man skulle träna ett fotbollslag. Han ville mixa teori med motivation och psykologiska tekniker.

Karriär

Under sin uppväxt spelade Mourinho själv fotboll. Efter att ha spelat i två olika lag under närmare 20 år utan att nå till den proffsnivå han önskade, valde han istället att satsa på ledarrollen. Mourinho blev tränare för olika ungdomslag, och det var inte förrän år 2000 som han fick sitt stora genombrott när han tog över tränarrollen för fotbollsklubben Benfica. Där lyckades han vända Benificas negativa spiral till deras fördel. Efter delade meningar med klubbens president avgick Mourinho samma år. De framsteg han gjorde med klubben ledde dock snabbt till nya jobb. Under kommande fyra år jobbade han som tränare för först Uniao de Leiria och sedan Porto.

Under 2004 blev José Mourinho tränare för storklubben Chelsea. Han lyckades göra laget ännu bättre än vad det någonsin har varit och ledde laget till sin första Premier League titel. Det var under tiden i Chelsea som Mourinho blev ansedd som en av världens bästa fotbollstränare. År 2008 tog Mourinho över ledarrollen för italienska Inter, där han stannade i dryga två år innan han tog över till Real Madrid. Tiden i Real Madrid blev något sömnig, och det blev inte alls samma storhetstid som hos Chelsea och Inter. År 2013 flyttade Mourinho tillbaka till Chelsea. Efter två turbulenta år, utan några större framgångar, fick han sparken. Nya klubben blev Manchester United där han stannade tills 2018.

Kontroverser som tränare

Under sina år som fotbollstränare har hans karriär kantats av kontroverser och problematik. José Mourinho räds inte för att säga vad han tycker och känner, vilket lett till att han gjort sig ovän med många inom branschen, både på och utanför fotbollsplanen. Eftersom fotbollsbranschen är en miljardindustri och många som har inflytande har stora ekonomiska förutsättningar bakom sig, kan man snabbt bli bortbytt om man får ovänner. Mourinho har bland annat slängt ur sig spydiga kommentarer, skrikit på domare, hånat motståndarlaget, och kritiserat överordnade. Trots att detta har gjort att han fått sparken från flera storklubbar är det många som älskar hans unika sätt att träna ett lag. Det har dessutom gjort honom till en mycket förmögen man.