Antonio Conte

Antonio Conte är en italiensk fotbollstränare och före detta fotbollsspelare. Conte föddes den 31 juli 1969 i Lecce, Italien. Antonio började sin karriär genom att spela ungdomsfotboll i US Lecce. 1985 gick han upp till seniorlaget och spelade där fram till 1991 innan han skrev kontrakt med Juventus. Hos Juventus stannade han fram till 2004. Här blev Conte en av de mest hyllade och inflytelserika spelarna i Juventus historia.

Efter att Conte avslutade sin fotbollskarriär arbetade han som assisterande tränare för AC Siena från 2005–2006. Karriären som fotbollstränare började på riktigt då han i juli 2006 blev tränare för AC Arezzo. Efter en dålig start som ledde till avskedning fick Conte en andra chans och ledde laget till 19 poäng på 7 matcher. Hans framgång som tränare ledde även till att han blev tränare för Italiens landslag.

Klubbkarriär

Conte började sin karriär med att spela i ungdomslaget Lecce i sin hemstad. Han gjorde sin seniordebut 1986, endast 16 år gammal mot Pisa i en match som slutade 1-1. Totalt spelade Conte 99 matcher med klubben Lecce. 1987 var det nära att karriären tog slut då han fick en fraktur på sin tibia. Men i säsongen 1988-89 tog sig Antonio Conte tillbaka in på planen.

1991 rekryterades Conte av Juventus tränare Giovanni Trapattoni. Hans debut gjordes de 17 november 1991 i en match mot Torino. Med sin konsekventa prestanda på planen, ledarskap och tålmodiga spelstil blev Conte en populär spelare hos fansen. År 1996 blev han Juventus lagkapten. Antonio ledde klubben till många vinster och titlar, inklusive en Champions League titel. Conte avslutade sin spelarkarriär med Juventus 2004.

Tränarkarriär

Efter sin långa och utmärkande tid hos Juventus gick Conte vidare till att bli fotbollstränare. Första jobbet inom den nyvalda karriären var som assisterande tränare med Luigi De Canio för laget Siena. I juli 2006 utnämndes han till huvudtränare för laget Arezzo i serie B. Men på grund av dåliga resultat tog jobbet slut efter några månader. Han blev senare återinsatt och ledde laget till 19 poäng på 7 matcher.

År 2007 tog Conte över laget Bari efter att deras tränare blivit avskedad. Conte räddade laget ifrån att bli nedflyttade och gjorde att laget landade i en mittplacering. Följande säsong blev Bari vinnare i sin serie och blev uppflyttade till Serie A. Det ryktades under 2009 att Conte skulle bli den nya tränaren i Juventus. Ryktena dog dock när han istället förlängde sitt kontrakt med Bari.

Fortsättning på tränarkarriären

Kort efter förlängningen bröt dock båda parterna kontraktet, och det var inte Juventus som snappade upp tränaren. Istället blev Conte nya tränaren för Atalanta. Samarbetet fick en bra början men fick problem senare i ligan. En konfrontation mellan Conte och laget slutade med att Conte lämnade in sin avskedsansökan. I maj 2009 återvände Conte till Siena men som huvudtränare. Under sitt ledarskap tog han laget upp till Serie A.

2011 kom nyheten att Juventus äntligen utsett Antonio Conte som huvudtränare. Som tränare blev han mycket populär bland fansen då han ledde laget till vinst tre år i rad och vann italienska supercupen två gånger. 2016 skrev Conte ett treårigt kontrakt med Chelsea. Deras första säsong tillsamman slutade med ett klubbrekord med 11 vinster i rad. Samarbetet med Chelsea gick som en dröm fram till juli 2018 då Chelsea avskedade Conte.

Italienska landslaget

Antonio Conte har både spelat för det italienska landslaget och varit dess tränare. Han gjorde sin debut som spelare den 27 maj 1994 i en match mot Finland som slutade vänskapligt 2–0. Han var en spelare för truppen som spelade VM 1994 och EM 2000, där de båda gångerna blev tvåa. Mellan 1994-2000 spelade Conte 20 matcher. Han var huvudtränare för landslaget mellan 2014-2016.

Privatliv

Conte har en fru vid namn Elizabetta. Paret hade varit tillsammans i 15 år innan de bestämde sig för att gifta sig 2013. Tillsammans har paret en dotter vid namn Vittoria. Antonio var det förstfödda barnet till fotbollstränaren Cosimino och Ada. Han har även två bröder, Gianluca som även han är en fotbollstränare och Daniele som är en fotbollsagent. Det är inte svårtatt se att fotbollsintresset definitivt ligger i familjen.