Arsène Wenger

Fransmannen Arsène Wenger har som fotbollstränare nästan blivit synonym med engelska Arsenal. Såväl lagets rekord och framgångar som dess misslyckanden tillskrivs ofta honom. Den tidigare spelaren ledde laget från 1996 till 2018, och är därmed den mest långvarige tränaren i klubbens historia. Hans nivå som tränare är det få som skulle ifrågasätta, och många vill rent av hävda att han mer eller mindre revolutionerat den engelska fotbollen, och varit avgörande i skapandet av det Premier League vi har idag.

Smeknamnet “professorn” som han givits av engelska och franska medier reflekterar inte bara hans känsla för taktik utan också hans metoder, Wenger är känd för att utveckla lovande unga talanger hos de lag han coachat.

  • Började sin karriär i franska Ligue 1 hos Nancy, men slog igenom ordentligt hos Monaco.
  • Var tränare för Nagoya Grampus i japanska ligan under en kort men framgångsrik period.
  • Var Arsenals tränare i över 20 år. Vann Premier League tre gånger och FA-cupen hela sju gånger.

Wengers tidiga karriär

Efter att ha innehaft flera olika coaching-positioner fick Wenger sitt första riktiga jobb som tränare hos Nancy, en klubb som kämpade för att hänga kvar i franska Ligue 1. Han fick ta över en trupp av tveksam standard, men efter att helt ha omvandlat träningen tog han ändå laget till en respektabel 12:e plats i ligan. Klubben hade stora ekonomiska problem, och de blev snart tvungna att sälja sina bästa spelare. Då budgeten krympte lämnade även Wenger så småningom sin position. Den relativt orutinerade tränarens talanger och framgångar med Nancy gick dock inte obemärkta förbi, och han värvades 1987 av en konkurrent i samma liga, Monaco.

Han köpte snabbt flera nya spelare och ledde med bravur Monaco till en ligatitel – dessutom med en mycket bekväm ledning. Under nästa säsong misslyckades Monaco med att behålla titeln men vann istället under Wengers ledning Coupe de France. Efter några säsonger av hyfsad framgång i europeiska turneringar lämnade Wenger laget på grund av den korruption som plågade fransk fotboll vid den tiden, och valde istället att flytta till den japanska ligan. Med sitt nya lag Nagoya Grampus Eight vann han snart både Emperor’s Cup och Japanese Super Cup. 1996 flyttade till slut Wenger till England och klubben Arsenal där hans karriär skulle nå nya höjder.

Flytten till England och framgångarna med Arsenal

Efter värvningen som tränare för Arsenal fick Wenger en drömstart under de första säsongerna. 1998 vann han FA-cupen och Premier League, en inhemsk dubbel. Samma bedrift upprepades inför jublande fans år 2002. Hans största prestation kom dock två år senare, 2004, då han ledde Arsenal genom en obesegrad säsong i Premier League och lade beslag på titeln på ett sätt som inte hade gjorts under det föregående århundradet. Framgångarna fortsatte och laget slog snart Nottingham Forests tidigare rekord på 42 ligamatcher utan förlust, innan de till slut förlorade i oktober 2004. Under dessa tre supersäsonger blev han – precis som man kunde förvänta sig – utnämnd till säsongens tränare av Premier League.

År 2006 nådde Arsenal finalen i Champions League, men förlorade där mot Barcelona med 1–2. Efter de stora framgångarna följde nu nio år utan några troféer, och vid det laget började fansen kräva hans avgång. De ansåg att han hade gjort sitt för klubben och att nytt blod skulle göra laget gott. Wenger fick dock upprättelse då han ledde laget till seger i FA-cupen 2014, och sedan upprepade prestationen 2015 och 2017. För alla sina bidrag till sporten blev han invald i den engelska fotbollens Hall of Fame 2006. Han har vunnit totalt 17 titlar med Arsenal, och ytterligare fyra med Monaco och Nagoya Grampus. Med andra ord har han en fantastisk karriär bakom sig.

Wengers strategier

Wengers taktiska val har ofta beskrivits som underhållande och kreativa av såväl kritiker som fans. Under de första åren av sin karriär förespråkade han den klassiska 4-4-2-uppställningen, men under Arsenals bästa säsonger föredrog han snarare en 3-5-2-formation. Han har gärna och ofta bytt mellan snabbt kontringsspel och en mer defensiv, kontrollerande taktik. Wenger har i allmänhet alltid trott på att låta spelare följa sin egen magkänsla och intuition, och han har låtit spelarna göra misstag för att sedan lära sig av dem, något som han både blivit berömd och kritiserad för. Hur som helst kan ingen ifrågasätta att Wenger är en av de absolut största tränarna i den moderna fotbollen.