Diego Simeone

Du har säkert vid flera tillfället hört talas om El Cholo, eller Diego Simeone som han egentligen heter. Han är legendarisk tack vare en fin karriär inom fotboll. Allting började år 1987 när han spelade i Argentina, och sedan har allting bara gått som på räls. Numera är han tränare för ett av världens mest kända fotbollslag, nämligen Atletico Madrid. Genom åren har han hunnit med att spela för klubbar som Vélez Sarsfield, Pisa, Sevilla, Atlético Madrid, Internazionale, Lazio och Racing Club. Hans karriär har tagit honom till länder över hela världen även om han bara spelat för argentinska, spanska och italienska klubbar. VM spelade han åren:

  • 1989 – Argentina U20
  • 1996 – Argentina U23
  • 1988 – 2002 Argentina herrlandslaget

Tidig karriär och historia

Diego Pablo Simeone föddes i Buenos Aires, Argentina den 28 april 1970. Då visste hans föräldrar inte vilken stjärna han skulle bli inom fotbollsvärlden, även om familjen självklart var väldigt intresserade av fotboll. Argentina är en fotbollsnation som producerat många kända fotbollsspelare. Diego Simeone är endast en av dem. Vid 14 års ålder kunde dock folk i hans närhet börja ana att den unge mannen faktiskt hade talang och att det nog skulle kunna bli något stort av honom. En tränare tyckte hans spelstil påminde om Carmelo Simeone, vars smeknamn var El Cholo, och därav fick även Diego Simeone detta som sitt smeknamn. Trots samma efternamn är Carmelo och Diego inte släkt.

Den unge El Cholo hade ett rykte om sig att vara väldigt energetisk på plan. En motståndare som hade bollen kunde inte dribbla av Diego Simeone och sedan få fritt fram till mål. Diego Simeone var som en ihärdig liten iller som bara jobbade vidare med att jaga bollen. Att spela som defensiv mittfältare blev ett givet val. Många beskriver honom som en spelare som aldrig någonsin ger upp, och det var därför som han blev en nyckelspelare i vilket lag han än hamnade i. Även om han är extremt duktig på att ta ifrån motståndaren bollen så beskrivs han även som en fantastisk spelare när det kommer till att starta ett anfall.

Internationell karriär

År 1990 flyttade Diego Simeone till Pisa, Italien för att spela fotboll. Han var då endast 20 år gammal, men hade redan gjort sig mer eller mindre känd internationellt. Hans stora genombrott dröjde dock ett par år till när han 1992 flyttade till Sevilla i Spanien. Därefter tog det inte lång tid tills hans blev upptäckt och därmed köpt av Atletico Madrid, en klubb som han sent skulle kunna glömma bort eller lämna. Faktum är att han är kvar där än idag, men numera som tränare. Det blev endast två säsonger i Sevilla, men i Atletico Madrid däremot spelade han mellan 1994–1997, sedan efter en sväng i Europa kom han tillbaka och spelade mellan 2003–2005.

Åren mellan säsongerna i Spanien valde Diego Simeone att pröva lyckan i bland annat Italien. Det kanske är lite fel att säga att han valde det självmant, det var ju trots allt en klubb som köpte honom och som spelare är det svårt att tacka nej till både Lazio och Internazionale. Dock var det ett lag som var mer speciellt och där Diego Simeone verkligen fick utrymme för sin talang, och det var Atletico Madrid. Tillsammans med det här laget har han bland annat vunnit La Liga och gjort väldigt många mål. Till och med hemmapubliken hade honom som favorit i många år.

Karriär som fotbollstränare

2006 valde Diego Simeone att prova sin karriär som tränare istället för att spela själv. Han hade ett otroligt gott öga för spelet och tack vare många år på mittfältet föll det honom naturligt att coacha. Sedan 2011 tränar han favoritlaget Atletico Madrid, ett lag som följt med honom många år. Hans register när det kommer till att både spela och träna är helt makalöst och det återstår att se vart den här mannen kommer ta vägen i framtiden. Förhoppningsvis har vi inte fått se allt det bästa från honom än. Kanske kommer Diego Simeone en dag återvända till Argentina och träna landslaget? Vi kan alltid hoppas.