Jürgen Klopp

Jürgen Klopp är utan tvekan en av fotbollsvärldens allra starkaste profiler. Med sin stora kunskap, sin härliga personlighet och sitt häftiga temperament har han vunnit många hjärtan. Han tränar för närvarande den engelska storklubben Liverpool, men har tidigare även varit framgångsrik i tyska Borussia Dortmund.

Dock saknar han fortfarande den där stora internationella titeln som gör honom riktigt erkänd som tränare. Han kom dock nära under 2018 när han tog Liverpool ända till Champions League-final. Väl där blev det dock förlust mot spanska Real Madrid som tog sin tredje titel på raken. Vi får se om 2019 är året som Klopp äntligen lyckas föra Liverpool till något stort.

  • Tränare för Liverpool och Borussia Dortmund
  • Tysk och född i Stuttgart 1967

Tidiga liv och spelarkarriär

Jürgen Klopp föddes i den tyska staden Stuttgart men växte upp på landet med sina två systrar. Även hans far var fotbollsintresserad och en gammal målvakt. Klopp spelade själv fotboll som ung och började sin karriär i SV Glatten. Klopp är sedan länge en supporter av VfB Stuttgart som för närvarande spelar i Bundesliga. Klopp ville egentligen bli läkare, men trodde inte att han var tillräckligt smart för att klara utbildningen. Han hade flera jobb vid sidan av fotbollen tills han blev signad som proffs av klubben Mainz 05. Här spenderade han över tio år och var något av en favorit bland fansen, mycket tack vare hans vilja och positiva attityd.

När Klopp valde att dra sig tillbaka som spelare gjorde han det som Mainz 05 bästa målskytt någonsin med 56 mål totalt. 52 av dessa kom i tyska andraligan. Han har själv sagt att han tyckte att han alltid varit mer lämpad som tränare än spelare. Klopp studerade sin egen tränare och lärde sig mycket under sin tid som spelare, vilket skulle förberedda honom för en fantastisk karriär som tränare. Hans första jobb var för samma klubb som han spelade för, nämligen Mainz 05. Han stannade där under flera säsonger och tog upp klubben till den högsta ligan Bundesliga för första gången i klubbens historia. Under deras första säsong slutade de på en hedrande elfteplats.

Borussia Dortmund

2008 fick Klopp ett erbjudande om att bli tränare för den tyska storklubben Borussia Dortmund. Även regerande mästarna Bayern München var intresserade av tysken. Klopp valde dock att signera ett tvåårs-kontrakt med just Borussia Dortmund. Klopp behövde endast en säsong för att säkra sin första titel, detta efter att Borussia Dortmund besegrade just Bayern München i tyska supercupen. Nästföljande säsong lyckades BVB, som de kallas, säkra en plats för europaspel trots att de hade den yngsta truppen i ligan. Under säsongen 2010/2011 hade Borussia Dortmund ledningen när ligan gick på juluppehåll. De lyckades även säkra titeln som tyska mästare när det återstod två matcher av säsongen.

Borussia Dortmund var inte bara det yngsta laget som någonsin vunnit ligan, de gjorde det med mest poäng någonsin, nämligen 81. Nästa säsong var till och med bättre då Borussia Dortmund tog sin första dubbel någonsin. Detta är när ett lag lyckas vinna både Bundesliga och tyska cupen. Klopp började därefter rikta fokus mot Champions League och titeln alla tränare drömmer om. Under säsongen 2012/2013 tog de sig hela vägen till final efter att ha slagit ut Real Madrid i semi-finalen. I finalen ställdes de mot rivalerna Bayern München där det blev knapp förlust med 2-1. Klopp förlängde sedan sitt kontrakt till 2018, men detta skulle han inte fullfölja.

Liverpool FC

2015 stod det klart att Klopp hade skrivit under ett treårs-kontrakt med den engelska klubben Liverpool. Han sade själv att det är en väldigt speciell klubb och att det var nästa steg i hans karriär. Hans mål var då att klubben skulle vinna titlar inom fyra år. Hans första final för klubben kom 2016 när Liverpool förlorade på straffar i ligacupen. 2018 tog sig Liverpool hela vägen till Champions League-final efter att ha slagit ut bland annat Manchester City och AC Roma. Tyvärr slutade även den här finalen i förlust för Klopp. Inför säsongen 2018/2019 har Klopp satsat stort med flera intressanta värvningar, det återstår att se om det räcker hela vägen.