Massimiliano Allegri

Italienska Massimiliano Allegri är fotbollstränare för Juventus FC och före detta fotbollsspelare. Allegri föddes den 11 augusti 1967 i Liverno, Italien. Som fotbollsspelare var Allegri en mittfältare som spenderade sin tid i olika italienska klubbar, men de riktigt stora framgångarna uppnådde Allegri först som tränare. Den karriären började 2004, då han var tränare för olika mindre italienska klubbar. Allegri spelade en stor roll i att Sassuolo slog sig genom de lägre italienska divisionerna, och ledde så småningom även Cagliari till deras bästa A-division på 15 år. Detta ledde till att Allegri blev befordrad till huvudtränare för Milan 2010, där han stannade tills 2014. 2014 flyttade Allegri till Juventus där framgångarna fortsatte att hagla fram.

  • Italiensk före detta fotbollsspelare
  • Fick sina framgångar först när han blev tränare

Klubbkarriär

Allegri spenderade sin tidiga karriär med att spela i de lägre ligorna, inklusive i sin hemmaklubb Livorno. 1991 började Allegri att spela för Pescara. Som en talangfull och kreativ mittfältare etablerade sig Allegri som spelare när laget vann en uppflyttning till Serie A 1992. I Pescara var Allegri en framstående spelare fast laget placerade sig sist och som mittfältare gjorde Allegri hela 12 mål i denna säsong. Karriären begav sig sedan till Cagliari, som följdes av Perugia och Napoli innan han återvände till Pescara. Han spelade kort för Pistoiese och Aglianese innan han drog sig tillbaka från att spela fotboll 2003. Totalt spelade han cirka 374 matcher som italiensk fotbollsspelare.

Inom sin karriär som aktiv fotbollsspelare bytte Allegri klubb hela 13 gånger. Han började i Cuoio Pelli Juventus 1984, men där stannade han enbart i en säsong. Efter detta bytte han klubb till Livorno som behöll honom till 1988. Efter en säsong i Pisa gick han sedan till ännu en säsong i Livorno. 1990-talet började Allegri att spendera i Pavia, men gick snabbt över till Pescara där han spelade flest matcher (64) mellan 1991 och 1993. Vägen ledde sedan till Cagliari och Perugia som sedan ledde till Padova. Napoli följde, men försvann snabbt till fördel av Pescara. Efter två säsonger där blev det Pistoiese och den sista klubben Allegri spelade för var Aglianese.

Tränarkarriär

Allegri startade sin karriär som tränare 2004 då han blev tränare för klubben Aglianese. Efter en imponerande säsong med sin gamla klubb blev Allegri kallad till Grosseto, en tjänst som snabbt kom till ett slut. I augusti 2007 blev Allegri huvudtränare för det ambitiösa Serie C1 laget Sassuolo, där Allegri snabbt ledde laget till vinster och höga positioner. 2008 blev han den nya tränaren för Cagliari i Serie A. Starten på säsongen var en besvikelse, men Allegri lyckades få upp laget till en mittenposition. Laget blev nia i serien, ett resultat som var det bästa på 15 år. 2010 tog dock det imponerande samarbetet med Caligari slut och Allegri vandrade vidare till Milan.

25 juni 2010 blev Allegri officiellt nya huvudtränare för Milan och hans första säsong slutade med att han ledde Milan till deras första mästerskapstitel sedan 2004. Laget lyckades dock inte ta sig förbi semi-finalerna i Coppa Italia. Framgångarna fortsatte i deras andra säsong, då han ledde Milan till deras sjätte Supercoppa Italiana titel. 2013 tog samarbete slut mellan Milan och Allegri, istället tog sig Allegri till Juventus den 1 juli 2014 för att ta över efter Antonio Conte. Detta beslut möttes med blandade reaktioner, men när Allegri ledde Juventus till deras fjärde raka vinsttitel i Serie A bytte fansen åsikt. Detta var den andra gången Juventus lyckats vinna fyra gånger i rad.

Tränare för Juventus

I maj 2015 guidade Allegri Juventus till en Champions League-final genom att besegra Real Madrid. Det blev tyvärr ingen vinst, men en vecka senare vann Juventus en inhemsk dubbel efter att Allegri ledde klubben till sin tionde Coppa Italia titel. 2015 var Allegri på topp 10 listan av nominerade tränare för 2015 FIFA World Coach of The Year Award och i december 2015 vann han Serie A Coach of The Year. Säsongen 2015/2016 vann Juventus 24 av 25 ligamatcher och det slutade med ännu en inhemsk dubbel. 2017 var året Allegri tog Juventus till sin andra Champions League-final på tre år. 2018 vann Juventus sin fjärde raka Serie A-titel och Allegri blev den första europeiska tränaren som lyckats med detta.