Pep Guardiola

Pep Guardiola är en spansk före detta fotbollsspelare som har sadlat om till att bli tränare. Pep anses vara en av de bästa och mest framgångsrika fotbollstränare någonsin. Han håller rekordet för flest vunna titlar inom La Liga, Bundesliga och Premier League. Pep var en begåvad försvarsmittfältare som ofta styrde laget. Under sin karriär spenderades mest tid i Barcelona, där han var en del av Johan Cruyffs Dream Team.

Efter att dragit sig tillbaka blev Guardiola tränare för Barcelona B. Efter att ha vunnit en Tercera Division titel blev Pep huvudtränare för A-laget. Första säsongen ledde han laget till en “treble”. Han är den yngsta tränaren hittills som lyckats med detta. Efter att ha varit ledig en längre period återvände Pep som tränare för Bayern München år 2013. Tre år senare bytte han klubb till Manchester City.

Klubbkarriär

Pep föddes i Santpedor utanför Barcelona i Spanien. Som trettonåring började Pep spela i det spanska topplaget FC Barcelona. Pep spelade 6 säsonger i ungdomslaget innan han äntligen kunde debutera i A-laget. Här blev mittfältaren snabbt en viktig spelare i tränaren Johan Cruyffs “Dream Team” som bestod till mesta del av katalaner och utländska spelare. Detta lag fick stora framgångar, bland annat vann laget La Liga fyra år i rad.

Efter 11 år i klubben FC Barcelona spelade Pep sin sista match 2001 den 17 juni i en match där Barcelona besegrade Valencia. Mellan 2001-2003 spelade Guardiola i italienska Serie A i Brescia och AS Roma. De sista åren i sin karriär tillbringade Pep i Qatar och Mexico i Al-Ahli samt Dorados de Sinaloa. I samband med att “Dorados” 2006 blev nerflyttade meddelade Guardiola att han skulle avsluta sin karriär.

Tränarkarriär

Guardiolas första jobb som tränare började 2007 den 21 juni. Klubben var FC Barcelona Atletic som säsongen innan hade blivit nedflyttade till spanska Division 4. Säsongen slutade med en titel. I juni 2008 tillträdde Guardiola som tränare för FC Barcelonas A-lag. Första säsongen tillsammans ledde Pep Barcelona till en “treble” genom att vinna La Liga, Copa Del Rey och Champions League.

2010 blev Pep den första tränaren som lyckats vinna fem “El Clasico” genom att besegra Real Madrid hela fem gånger i rad. Pep är den tränare som har lett Barcelona till flest vunna titlar. Trots all framgång slutade Guardiola som tränare för Barcelona 2012 med titeln som bästa Barcelona-tränare genom tiderna. 2013 tog Pep över som tränare i Bayern München FC, där han vann fyra cuper under sin första säsong.

Landslaget

Guardiola gjorde sin första landslagsdebut för seniorerna den 14 oktober 1992 mot Nordirland som slutade oavgjort. Samma år var Pep med Spanien och vann guld vid Olympiska Spelen i Barcelona. 1992 var även det året som han vann Bravo Award och utsågs till världens bästa spelare under 21 år. Mellan 1992 och 2001 spelade Guardiola över 47 gånger för sitt landslag och gjorde 5 mål.

Pep Guardiola har även spelat för det katalanska fotbollslandslaget. Mellan 1995 och 2005 spelade Pep sju matcher för Katalonien. Han är även en stor anhängare av laget och hans intresse begränsas inte bara till det sportsliga. I november 2014 reste Pep till Barcelona för att kunna rösta i den aktuella folkomröstningen om den Kataloniens självständighet. Han publicerade även ett brev där han bad Spanien lyssna och respektera katalanernas vilja.

Privatliv

Pep är den förstfödda sonen till Dolors och Valenti. Guardiola har även två äldre systrar och en yngre bror vid namn Pepe, som är en fotbollsagent. Guardiola mötte sin framtida fru vid 18 års ålder. De två gifte sig den 29 maj 2014. Tillsammans har de tre barn vid namn Maria, Marius och Valentina. Pep har gått ut med att han inte är religiös.

Nutid

För närvarande är Guardiola tränare för Manchester City. Det treåriga kontraktet skrevs den 1 februari 2016. Första matchen med Manchester City var en träningsmatch mot Bayern som slutade med en förlust. Oturen var definitivt inte något som höll i sig. Redan den 13 augusti 2016 vann laget sin första Premier League match 2-1 mot Sutherland. I dagsläget är Guardiola igång med sin tredje säsong med Manchester City.