Zinedine Zidane

År 1998 skulle komma att bli ett viktigt år för Zinedine Zidanes fotbollskarriär. Han gick till Juventus, storlaget i Italien, inför säsongen 1996 och var en viktig del av klubben mellan 1996-1998. Trots två finalförluster i Champions League dessa år, var han ändå utsedd till en av de bästa spelarna under säsongen 1997. 1998 var det dags för VM med en Zinedine Zidane i sin allra bästa form.

VM 1998 blev en fantastisk succé för både franska landslaget och Zidane personligen. Han slet, kämpade och slogs med hela sitt lag och det blev till slut ett guld. I finalen gjorde Zinedine själv två nickmål. Detta VM satte verkligen Zinedine på världskartan och alla fick nu upp ögonen för honom. De såg den hårda, tuffa spelaren som trots detta hade en strålande teknik på planen.

Vem är Zinedine Zidane?

Hans föräldrar kom från Algeriet till Frankrike under femtiotalet och hela familjen hade det svårt och knapert. Zinedine föddes 1972 i de tuffa kvarteren i en förort, La Castallane, i utkanten av Marseille. Här var kriminalitet, arbetslöshet och våldsbrott vardagliga inslag i samhället. Fotbollen blev räddningen för den yngste av familjens söner och här lade han grunden för sitt tuffa spel och utvecklade sin teknik och spelförståelse.

Som junior blev han uppmärksammad av en talangscout för AS Cannes som gav honom en chans att visa vad han gick för på fotbollsplanen. Detta blev en möjlighet för Zinedine att komma bort från slummen och livet i de osäkra kvarteren. Sakta men säkert lärde han sig att omdirigera sin energi och ilska till kraft och teknik på fotbollsplanen. Det tog ett tag, men det gick och det blev bra.

A-lags karriären tar fart

Han visade en bländande teknik och en otrolig förmåga till speluppfattning på planen. 1989 debuterade han i Cannes A-lag, 17 år gammal. Han utvecklade sitt spel i A-laget men det tog ett tag att acklimatisera sig och inte förrän tidigt 1991 gjorde han mål i A-laget. Han spelade i Canne fram till 1992 då storlaget Bordeaux tog sig an den hårdhudade blivande storstjärnan.

I Bordeaux började den stora karriären på allvar. Här bildade han en respekterad anfallslinje ihop med spelarna Bixente Lizarazu och Charles Dugarry. Denna uppställning var även landslagstränaren klok nog att behålla och de tre spelarna gav franska landslaget många fina matcher. Ryktet om Zinedine började nu att spridas och storlagen sneglade åt hans håll. Ryktet gick att han skulle gå till England eller Spanien men det blev Italien och Juventus.

Hård, tuff och energisk – en grym mittfältare!

Han har trampat på många tår och hans armbågar har knäckt både ett och annat revben. Hans humör var länge bland det hetaste på fotbollsplanen, hela karriären ut. Han kunde lätt hamna i muntliga konflikter som gick över gränsen och blev till handgemäng. Trots detta var han en spelare av högsta klass med sin tekniska skicklighet och med en ständigt pådrivande energi samt med en otrolig blick för spelet.

Avslutningen på hans otroliga spelarkarriär kom efter VM 2006 där han först risades för bleka insatser och med ett Frankrike som inte såg ut att kunna ta sig vidare till slutspelet. Något väcktes då till liv i Zinedine och laget, de spelade sig igenom slutspelet till ytterligare en VM-final. Italien stod för motståndet i finalen som italienarna vann efter förlängning och straffar och en alldeles speciell händelse.

En avslutning som heter duga

Ända in i det sista på fotbollsplanen visade han sitt humör. I finalen gick det så långt att han efter ett par illa valda ord från italienaren Marco Materazzi, skallade denne hårt i bröstet. Zinedine blev utvisad och även straffad med tre dagars samhällstjänst inom FIFA´s ungdomsprojekt. Trots detta avslut på VM blev han utsedd till turneringens bästa spelare och skallningen är numera världskänd och avbildad som staty.

En fantastisk spelarkarriär blev en minst lika bra tränarkarriär

Idag är Zinedine Zidane en uppskattad tränare, men han har än så länge bara varit i Real Madrid. Han började som assisterande, gick över till Real Madrids reservlag för att sedan bli anställd som huvudtränare för A-laget. Redan första säsongen blev det vinst i Champions League vilket laget även återupprepade året därpå. Än idag återfinns han på sidan av planen på Santiago Bernabéu-stadion där han styr sitt Real Madrid.