Lars Lagerbäck

Lars Lagerbäck – mannen, myten, legenden

En man som tog det isländska fotbollslandslaget till vinst mot England i VM 2016 var ingen mindre än Lars Lagerbäck. Den skickliga förbundskaptenen fick äntligen visa för världen vad han gick för. Den 16 juli 1948 föddes Lars Lagerbäck i Katrineholm. Lars är nu 70 år gammal och under dessa år han har lyckats åstadkomma en hel del. Han började sin fotbollskarriär med att själv spela fotboll, då han hade positionen halvback och ytterhalv. Han var 12 år gammal när han gick med i sin första klubb som då var Alby FF. Där spelade han i nio år, innan han hade ett års paus. År 1970, när han var 22 år gammal började han spela i seniorlaget för Gimonäs CK. Där slutade han 1974, när han var 26 år gammal. Kommande 3 år tillhörde han inget specifikt lag, men år 1977 fick han sin första tränarroll i Kilafors IF. Där stannade han i 5 år, fram till 1982. 1983 började han träna Arbrå BK fram till 1985, innan han gick över till Hudiksvalls ABK 1987 till 1989. De var de enda klubblag han tränade, för efter Hudiksvall så var han endast tränare åt landslag. Man kan tycka att varje landslag bör ha en tränare som ursprungligen kommer från det landet, men Lars Lagerbäck har inte varit en sådan tränare och det är det som är så unikt med honom. Han började med att vara tränare för Sveriges pojk- och ungdomslandslag från 1990 till 1995. Därefter var han tränare för Sverige B mellan 1996 till 1997. Åren 1998-1999 så var han assisterande tränare för svenska landslaget innan han till sist blev huvudtränare för svenska landslaget. Där stannade han i nio år, fram till 2009. Därefter avgick han frivilligt och bytte till att vara förbundskapen för Nigeria, vilket endast varade under 2010. Mellan 2011 till 2016 var han förbundskapen för Island och tog de längre än förväntat i fotbolls-VM i Frankrike 2016. Under det världsmästerskapet blev det stora rubriker efter att Lars Lagerbäck hade med isländska landslaget slagit ut England, ett av de favorittippade lagen. De som hade bettat på Island och hade höga odds vann stora summor pengar efter den matchen om man säger så. Efter det slutade han på den posten och är från och med 2017 och fram till idag förbundskapten till Norges landslag. En anledning till att Lars blivit så framgångsrik som han är idag kan mycket väl bero på att han har varit tränare för såpass många lag och fått lära sig mycket på vägen. Genom att han frivilligt sa upp sig från positioner som tränare och förbundskapten skapade han sig mycket erfarenhet genom att ta jobb i andra delar av världen hos ett annat folkslag. 

Lars Lagerbäcks uppväxt och tidiga karriär

Lars har alltid haft fotbollen nära hjärtat, men till skillnad från andra spelare, tränare och förbundskaptener så har han gått en annan väg. Han har inte alltid haft en klubb att tillhöra och han har inte ägnat varje ledig stund åt att spela fotboll. Efter studenten, i slutet på 60-talet, läste Lars statskunskap samt nationalekonomi på Umeå Universitet. Samtidigt som han studerade spelade han fotboll i Gimonäs CK samt var anställd kanslist på Gimonäs CKkansli. Som du själv märker har han alltid intresserat sig av fotbollen men eftersom han inte alltid varit en självklar spelare i startelvan och varit en av de främsta spelarna, så har han tvingats gå en annan väg. År 1974 sökte han in till GIH, gymnastik- och idrottshögskolan, på deras fotbollslinje. Dit blev han uttagen på en av linjens fem platser de hade att erbjuda. Några andra personer som fick platserna var Roland Andersson och Kjell Pettersson. Roland Anderson fick sedan positionen som assisterande förbundskapten när Lars Lagerbäck var förbundskapten. Efter att Lars gått klar sin utbildning på GIH så flyttade han tillsammans med sin fru Barbro till Bollnäs som ligger i Hälsingland. Där inledde han sin första tränarkarriär på seniornivå.